banner
Utilaje agricole
freze elicoidale fixe
Sunt echipamente folosite pentru mobilizarea solului, lasānd terenul perfect maruntit. Organele active sunt cutite elicoidale, sau dinti pentru pregatirea patului germinativ, actionate de cardan printr-un sistem de transmisie cu lant, curele sau angrenaje.
freze elicoidale pliabile

Sunt freze de mari dimensiuni, cu productivitate ridicata, folosite pentru pregatirea unor suprafete extinse de teren. Pot fi dotate cu cutite elicoidale sau cu dinti pentru pregatirea patului germinativ. Pot functiona independent, sau īn tandem cu o semanatoare, pentru realizarea pregatirii terenului si a īnsamāntarii īntr-o sungura trecere. Avānd o latime mare, sunt dotate cu sistem de pliere pentru a putea fi transportate pe drumurile publice.

freze deplasabile lateral

Frezele deplasabile lateral se caracterizeaza prin faptul ca pot lucra terenul atāt īn pozitie centrala, cāt si īn pozitie descentrata fata de axa centrala a tractorului. Aceasta permite operarea īn zonele īn care tractorul nu se poate apropia de zona de lucru, din cauza īnaltimii sale (de exemplu īn pomicultura, la lucrul pe rāndurile de pomi, sau īn sere, atunci cānd se lucreaza lānga pereti). Cutia cu angrenaje ramāne mereu īn centru, avānd o pozitie rectilinie fata de cardan, īn timp ce restul corpului masinii translateaza lateral.

freze elicoidale cu palpator

Frezele cu palpator reprezinta evolutia tehnica a echipamentelor cu translatare manuala. Ele nu numai ca pot lucra atāt īn pozitie centrala, sau descentrata fata de axa tractorului, dar miscarea de translatare se face automat, cu ajutorul unui sistem mecano-hidraulic. Acest sistem automat permite lucrul īn vii si livezi, chiar pe rāndul de plante.